Czerniak

czerniak_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Idź do innego dermatologa, wiem chyba o jakie znamiono chodzi, to raczej nie jest groźne i powiększa się raczej przy opalaniu, zarówno słońcem jak i światłem na solarium. Spróbuj jeszcze raz...(więcej)
  • Na przykład bolące zgrubienia na skórze...(więcej)
  • Witam! W zeszłym roku mój tata (54 lata) miał usuwanego czerniaka, II stadium, nie zlokalizowano węzła wartowniczego. Po kilku miesiącach rentgen, a następnie tomografia ujawniły białą plamÄ...(więcej)
  • Dziękuję. Miałam nadzieję na trochę inne wiadomości, ale mimo wszystko lepiej znać prawdę. Z praktycznego punktu widzenia, jeśli diagnoza będzie niekorzystna, można jedynie szukać pomocy u...(więcej)
  • Moja 13 letnia córka ma pieprzyka ,na którym są ciemne plamki, czy to coś poważnego? Proszę o szybką odpowiedź ...(więcej)
  • Właśnie sie dowiedzialam,że znajomy ma te chorobę tzn.że wycinek ,który zbadano po usunieciu narośli na nodze,ze to czerniak złośxxx z tego można wyjść?prawdopodobnie sa przezuty jest mło...(więcej)
  • witam wszystkich zacznę od tego, że ok miesiąca temu wszystko sie w moim życiu przewróciło do góry nogami. wycięłam sobie coś wyglądającego na większego piega, a okazało się być czerni...(więcej)
  • Witam! W zeszłym roku mój tata (54 lata) miał usuwanego czerniaka, II stadium, nie zlokalizowano węzła wartowniczego. Po kilku miesiącach rentgen, a następnie tomografia ujawniły białą plamÄ...(więcej)
  • Te bóle nóg są naprawdę niepokojące. Możliwe, że jest tak jak pisze KIRA, że są one spowodowane przez czerniaka. Lepiej idź do lekarza i zrób potrzebne badania....(więcej)
  • Jakie znamiona powinny nas skłonić do wizyty u dermatologa? Niestety na mojej skórze znajduje się dużo pieprzyków i małych znamion. Czy można zbadać całą skórę? Czym objawia się czerniak...(więcej)
  • Czy to są czerniaki ustali lekarz po badaniu histopatologicznym.Szybko zmykaj do dermatologa po skierowanie i do wycięcia. Liczy się czas.Nie czekaj i bądz dobrej myśli.Pospiesz się....(więcej)
  • Moja ciocia, która mieszka na wisi i pracuje całe życie na roli ma zmiany skórne, które wydają mi się być czerniakiem. Chciałam ją jakoś przekonać by poszła do lekarza, ale ona twierdzi (...(więcej)

Forum -> Nowotwory-damy radę !

Tytuł:Nowotwory-damy radę !
Autor:Ronia
30.7.2010, 12:56
witam wszystkich zacznę od tego, że ok miesiąca temu wszystko sie w moim życiu przewróciło do góry nogami. wycięłam sobie coś wyglądającego na większego piega, a okazało się być czerniakim złośliwym. \"rokowania\" są dobre, bo według Breslowa to 0,8mm a clark III stopeń. jestem już po radykalnym wycięciu blizny i badanie tego wycinka również nie wykazało żadnych zmian. leczę się w io w krakowie, natomiast mam do was wszystkich ogromna prośbę: na pewno macie doświadczenia co do lekarzy, szpitali. mnie powiedziano, że ma być teraz pod stałą obserwacją i dlatego chciałabym, żebyście doradzili mi dobrego lekarza, który mógłby być moim lekrzem prowadzącym. nie zależy mi na tym, żeby to było w krakowie, moga to być gabinety prywatne, jest mi to na prawde wszystko obojętne. po prostu chciałabym znaleść kogoś kto poswieci mi troche więcej uwagi i czasu. mam 26 lat i chcę zrobić wszystko, żeby moje życie nie skończyło się zbyt szybko. z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?

czerniak_ciekawostki

Ciekawostki

Białaczka u dzieci
Białaczka u dzieci pojawia się najczęściej w przedziale 3-7 lat, mimo iż choroba może rozwijać się u nich w każdym wieku. Niebezpieczeństwo białaczki u dzieci, polega na mało charakterystycznych objawach początkowych, przez co trudno zauważyć ją w początkowym stadium rozwoju. Istotne jest aby umieć rozpoznać pierwsze symptomy jej występowania.

Czy wiesz, że...

Ziarnica to innymi słowy chłoniak Hodgkina. Jest to choroba nowotworowa układu chłonnego (chłoniak), atakująca węzły chłonne i pozawęzłową tkankę limfatyczną. Na rozwój tej choroby wpływa wirus Epsteina.

Polecamy

Lordoza
Kręgosłup wygięty w stronę brzuszną. Chora osoba przypomina kaczkę. Coś to przypomina? A może po prostu Ty albo ktoś z Twoich znajomych ma takie schorzenie? Jest to lordoza. Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.

Archiwum

Metamizol wprowadzony na rynek w 1922 roku ciągle cieszy się popularnością lekarzy. Jest to substancja przeciwbólowa. Jak każdy dostępny lek na rynku ciągle poddawany jest badaniom. Po wielu testach stwierdzono, że metamizol jest to bardzo skuteczny lek przy walce z silnym bólem różnego pochodzenia. 500 mg substancji czynnej metamizol znajduję się między innymi w popularnym leku o nazwie Pyralgina. Lek stosuje się przy występowaniu boli rożnego pochodzenia i o różnym natężeniu.