| Tytuł: | Czerniak złośliwy |
| Autor: | Jaska 13.7.2010, 09:04 |
| Właśnie sie dowiedzialam,że znajomy ma te chorobę tzn.że wycinek ,który zbadano po usunieciu narośli na nodze,ze to czerniak złośxxx z tego można wyjść?prawdopodobnie sa przezuty jest młody ma jak ja 28 lat i cale życie przed sobą.Bardzo mało wiem o leczeniu czerniaka może ktoś wie wiecej? | |
| Tytuł: | Czerniak złośliwy |
| Autor: | Magdalena 20.4.2012, 13:01 |
| witaj,ja rowniez mam ten sam problem w 2004roku tata zauwazyl czerniaka,wycieli mu w 2011rowniez i znow wycieli,nestety niedawno zaczela mu bolec głowa,zrobilismy TK glowy,USG brzucha i okazalo sie ze sa przezuty do sledziony,watroby,pluc i glowy:(RTG pluc robione bylo na dlugo przed bolami glowy,i juz wtedy byly przezuty do pluc:(niestety zaden lekarz robiacy i zlecajacy RTG sie tym nie zainteresowal,dlatego przezuty sa juz odlegle.za 2 tyg.tato bedzie mial naswietlanie glowy oraz prawdopodobnie podana chemie,wszystko w rekach Boga...odnosnie Twojego pytania,to czerniak jest najgorszym rakiem,bo najszybciej daje przezuty:(zycze duzo zdrowia,pozdrawiam | |
Białaczka u dzieci
Białaczka u dzieci pojawia się najczęściej w przedziale 3-7 lat, mimo iż choroba może rozwijać się u nich w każdym wieku. Niebezpieczeństwo białaczki u dzieci, polega na mało charakterystycznych objawach początkowych, przez co trudno zauważyć ją w początkowym stadium rozwoju. Istotne jest aby umieć rozpoznać pierwsze symptomy jej występowania.
Ziarnica to innymi słowy chłoniak Hodgkina. Jest to choroba nowotworowa układu chłonnego (chłoniak), atakująca węzły chłonne i pozawęzłową tkankę limfatyczną. Na rozwój tej choroby wpływa wirus Epsteina.
Lordoza
Kręgosłup wygięty w stronę brzuszną. Chora osoba przypomina kaczkę. Coś to przypomina? A może po prostu Ty albo ktoś z Twoich znajomych ma takie schorzenie? Jest to lordoza. Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.